5 routes: 

Jazz Route 

Improv Route 

Kids Route 

Pop & Rock Route 

All Musicians Route 

 

18 workshops & specials: 

Jazz Harp Basics level 1 

Jazz Harp Basics level 2 

The Classical Musician's Jazz Workshop 

Kurt's Gramophone - jazz listening 

How to survive a jam session crash course 

Park's Pink Panther 

Folk Improv 

Barok Improv 

Free Improv 

Rémy's Road 

Singer-songwriting 

Rock Harp 

Jazz & Improviseren voor kinderen 

Schrijf een popliedje 

De Dikke en de Dunne 

Master Class Sivan Magen 

Body Percussion 

Sound Design Laboratory 

 

JAZZ HARP ACADEMY & OPEN HARPDAG WORKSHOPPROGRAMMA 

 

LET OP, WIJZIGINGEN: 

- De workshop Jazz4Kids vindt plaats om 14:00u in plaats van 10:00u en is nu voor kinderen van alle leeftijden 

- De workshop De Dikke & De Dunne vervalt 

- Het interview Remy's Road van 10:00u vervalt eveneens. 

 

Hieronder vind je het volledige workshopprogramma van de Jazz Harp Academy 2016. De Open Harpdag van de Nederlandse Folk Harp Vereniging en de Nederlandse Harp Vereniging is verweven in het totale programma. Het evenement vindt plaats in samenwerking met het Dutch Harp Festival in TivoliVredenburg te Utrecht. 

 

Je kunt de workshops achter elkaar als route volgen, maar een losse workshop boeken of zelf een persoonlijke route samenstellen kan ook (korting bij 3 of meer betaalde workshops). 

Speciale korting voor NFHV en NHV verenigingsleden (zie workshop detailpagina's)  

 

Het workshopprogramma vindt plaats op zaterdag 15 oktober 2016, met een staartje op zondag 16 oktober: 

 

Klik hier voor vergroting (PDF download) 

 

*alle workshops duren 75 minuten, tenzij anders vermeld 

 

Jazz route 

Deze route is bedoeld voor iedereen die dit weekend zoveel mogelijk van jazz harp wil leren. Voor starters op jazz harp gebied, en degenen met een enkele jazz workshop op zak. 

Al behoorlijk wat ervaring op jazz harp gebied? Doe mee aan de intensieve cursus

 

Jazz Harp Basics level 1 - door Carina Backhuijs (zaterdag 10.00u)  

- details & direct boeken 

Een basisworkshop jazz door Carina Backhuijs, de eerste harpiste in Nederland met een Bachelor diploma in Jazz Harp. De workshop van 10:00u is speciaal voor starters op jazz harp gebied die wel aardig wegwijs zijn op hun instrument, maar nog weinig kennis van akkoorden hebben, en voor wie improvisatie misschien nog helemaal nieuw is. 

 

Jazz Harp Basics level 2 - door Carina Backhuijs (zaterdag 11:30u) 

- details & direct boeken 

Een versie van de basis jazz harp workshop waarin het tempo wat hoger ligt, ook gegeven door Carina Backhuijs. Voor degenen met wat akkoordenkennis, en wellicht al enige ervaring in jazz harp of het spelen van akkoordenschema's. 

 

Carina op Soundcloud: 

 

 

Park's Pink Panther - door Park Stickney (zaterdag 14:00u) 

- details & direct boeken 

Een leuke workshop waarin Park Stickney je op zijn humorvolle en geniale wijze leert je eigen versie van het Pink Panther thema te spelen, op je eigen niveau. Met natuurlijk handen (of voeten) vol slides! 

 

 

(wil je het Park zien spelen op zíjn niveau? https://youtu.be/HdtwunV3JVE?t=24m29s) 

 

Kurt's Gramophone - door Kurt Schwab (zaterdag 15:45u & zondag 10:00u) 

- gratis, reserveren gewenst 

- reserveren zaterdag 

- reserveren zondag 

De altijd populaire en inspirerende jazz luistersessie door Kurt Schwab voor alle muziekliefhebbers. Een must voor wie jazz wil spelen, een feest voor het oor van elke luisteraar. 

 

How to survive a jam session crash course - door Kurt Schwab (zondag 16:45u) 

- gratis, reserveren gewenst 

Een inwijding in het sessie-spelen voor alle instrumentalisten & zangers. Aan de hand van een eenvoudig akkoordenschema als basis voor de begeleiding en solo's, en met hulp van een swingende ritmesectie. Leer de do's en don'ts van jam sessies in de praktijk van ervaren bandleider en saxofonist-met-harpkennis Kurt Schwab. 

 

Improv route 

In deze route kan je kennismaken met improvisatie in 4 verschillende genres. Je kan er gewoon één uitkiezen waar je affiniteit mee hebt, maar wat te denken van een proeverij van het concept improvisatie in diverse genres, op zoek naar de verschillen én de overeenkomsten ervan? 

 

Free Improv - door Joost Buis (zaterdag 10:00u) 

- direct boeken 

Een goede start van een creatieve dag, 'awakening the senses and opening your mind'. Waan je Alice Coltrane deze ochtend (of John als je toch je sax meeneemt;). Als je je instrument voldoende beheerst om de klanken te maken en de noten te spelen die je horen wilt kun je al beginnen met leren over improvisatie in zijn meest vrije vorm. 

 

Folk Improv - door Savourna Stevenson (zaterdag 11:30u) 

- details & direct boeken 

Folk harpiste, componist en cross-genre artiest Savourna Stevenson geeft een workshop gebaseerd op folk music uit diverse delen van de wereld. Er wordt gewerkt aan improvisatie aan de hand van vormen en karakteristieken van enkele folkmuzieksoorten. Speciale harptechnieken voor de uitvoering ervan worden niet overgeslagen. 

 

 

Baroque Improv - door Constance Allanic (zaterdag 14:00u) 

- details & direct boeken 

Improviseren is van alle tijden en Constance Allanic is je gids door de 17e eeuw, de eeuw van Rembrandt en Buxtehude. De 'blues-schema's' uit die tijd hebben prachtige namen als Romanesca en Folia, en ook in 2016 kun je leren om daarop te improviseren volgens de toen geldende regels van de kunst. Zorg ervoor dat je je kennis van majeur- en mineurdrieklanken en hun omkeringen even goed opfrist (wellicht met hulp van je docent) en luister naar bijvoorbeeld de Folia van Corelli (op youtube), om alvast in de stemming te komen. 

 

Kurt's Gramophone - door Kurt Schwab (zaterdag 15:45u & zondag 10:00u) 

- gratis, reserveren gewenst 

- reserveren zaterdag 

- reserveren zondag 

Deze sessie is ook deel van het jazz curriculum en de 'All Musicians route'. Er wordt niet actief geïmproviseerd, maar als je bereid bent actief te luisteren krijg je een aardig beeld van jazz improvisatie. Kurt's enthusiasme werkt aanstekelijk, en je kan naar huis met een serie luistersuggesties om er dieper in te duiken.  

 

Kids route 

 

Jazz4Kids - Jazz en improviseren voor kinderen - door Tom Verburg (zaterdag 10:00u) 

- leeftijdsindicatie: 5 - 8 

- direct boeken 

In deze workshop Jazz en Improviseren van Jazz4Kids, gegeven door Tom Verburg, ontdekken kinderen wat jazzmuziek zo bijzonder maakt: je eigen inbreng en improvisatie! Al snel verzinnen kinderen zelf iets op instrumenten, met bodysounds of met de stem. De kinderen leren jazzliedjes, klappen jazzritmes en improviseren … Swing je mee? 

De eigen creativiteit staat in de workshop voorop. Het niveau van de aanwezige kinderen is het uitgangspunt, het maakt niet uit of ze wel of geen instrument bespelen (al zal er tenminste 1 klein harpje staan;), iedereen kan meedoen. 

 

Schrijf een popliedje / Write a pop song - door Habiba Doorenbos (zaterdag 11:30u) 

- details & direct boeken zaterdag 

- details & direct boeken zondag 

Tijdens de Jazz Harp Academy in 2013 maakte Habiba met een groep kinderen van 8-11 jaar een popliedje over een ter plekke bedacht onderwerp. Ze schreven de tekst, en maakten de muziek binnen één workshopuur. Het was zo leuk dat een herhaling niet uit kan blijven. Harpleerlingen en bespelers van alle andere instrumenten (incl. de stem!) op alle niveaus kunnen meedoen! 

 

 

De Dikke & De Dunne - door Sabien Canton (zaterdag 14:00u) 

- leeftijdsindicatie: kinderen van alle leeftijden 

- details & direct boeken 

Sabien Canton verzorgt een swingende workshop gebaseerd op het populaire liedje 'De Dikke & De Dunne' uit Harpologie 2. Er wordt veel samengespeeld (er zijn partijen op verschillende niveaus en zelfs enkele partijen voor niet-harpisten). Het kan niet anders of het swingt in no time de pan uit! 

 

Body Percussion (zaterdag 15:45u) 

- gratis, reserveren gewenst 

Dit is een workshop voor alle leeftijden, en dus ook voor kinderen!  

De Indonesische Saman, Ethiopische Armpit Muziek, de Palmas in Flamenco, de Hambone, een Afrikaans-Amerikaanse plantage dans uit de VS, al deze volkstradities in muziek gebruikenk body percussion. En nu gaan wij stampen, kletsen (op de dijen), klappen en knippen (met de vingers) met het enige instrument dat elke student bezit. Je lichaam geeft je een directe ervaring van muzikale elementen, zoals puls, ritme en metrum, en helpt je ritmische vaardigheden te internaliseren. Ontdek hoe je met jouw 'body' de meest betoverende ritmes maakt die je kan bedenken! 

 

Pop & Rock route 

 

Singer-songwriting - door Habiba Doorenbos (zaterdag 10:00u) 

- details & direct boeken 

Op verzoek in reprise na een top workshop in 2013! Leer van Habiba de ins & outs van songwriting terwijl je samen ter plekke aan een nummer werkt. Daarbij is het handig dat je bekend bent met drieklanken in majeur en mineur. Stel Habiba ook vooral je vragen, bijvoorbeeld over zaken waar je zelf tegenaan loopt als je iets schrijft, of hoe je het beste kunt beginnen. Harpisten en andere instrumentalisten zijn hier allen welkom! 

 

Rock harp - door Lena Woods (Saturday, 14:00) 

- details & direct boeken 

Een 'stevige rock muzikant' met een harp kom je niet zo vaak tegen. Lena Woods verraste in The Voice France en speelt op de grote podia met haar rock band Nobody's Cult. Volg deze workshop voor een introductie in de rol van de harp in de rock muziek. 

 

Laura Perrudin (zaterdag, 15:45u) 

- details & direct boeken 

Laura is een harpiste, zangeres en componiste met een totaal eigen stijl die steeds haar vele bronnen en invloeden vertegenwoordigt en onderzoekend is, bijvoorbeeld op het gebied van chromatiek. Zo bespeelt ze een harp die ze speciaal heeft laten bouwen met een chromatisch middenregister (dus met extra snaren, zie video hieronder). Laura's biografie zegt: 'Brought up on a diet of jazz from childhood, her classical music studies led on to both electronic and traditional music, via soul and hip-hop, through her encounters with innumerable musicians, in her native Brittany, but also in Paris and New York.' Een label kunnen we er dus niet op plakken, er inspiratie uit halen wel! 

 

 

 

All musicians route 

 

Rémy's Road - met Remy van Kesteren (zaterdag 10:00u) 

- gratis, reserveren gewenst 

Hoe ontwikkelt Remy van Kesteren zijn in aanvang 'traditioneel klassieke' loopbaan als harpist tot een ongelofelijk avontuurlijke (en succesvolle) carrière? Behalve zijn persoonlijkheid en overtuigingen, voerden diverse gebeurtenissen hem tot het pad dat hij nu voor zichzelf creëert.  

Kom als studiopubliek naar dit multimedia interview over de weg die achter hem én nog voor hem ligt. Je kunt vooraf vragen indienen op info@jazzharp.org met 'Remy's Road' in de onderwerp-regel (we kunnen vanzelfsprekend niet garanderen dat alle vragen de revue passeren). 

 

The Classical Musician's Jazz Workshop - door Kurt Schwab (zaterdag 11:30u én 14:00u)  

* dubbele workshop van 2 x 75 minuten voor alle instrumentalisten 

- details & direct boeken 

Herken jij je hierin: je kan wel hele moeilijke etudes en virtuoze voordrachtsstukken spelen, maar als het over soleren over akkoorden of improviseren gaat heb je eigenlijk geen idee wat je moet doen. 

Kurt wil je aan de hand van zo'n zelfgekozen etude of voordrachtstuk laten zien dat improviseren en over akkoorden spelen binnen het handbereik van elke klassiek geschoolde instrumentalist liggen. 

Deelnemers wordt gevraagd van te voren een favoriete etude in te leveren. Aan de hand van een aantal van deze inzendingen zullen dan akkoorden, improvisatie, typische verschillen in frasering enz. aan bod komen. 

 

Kurt's Gramophone - door Kurt Schwab (zaterdag 15:45u & zondag 10:00u) 

- gratis, reserveren gewenst 

- reserveren zaterdag 

- reserveren zondag 

De altijd populaire en inspirerende jazz luistersessie door Kurt Schwab voor alle muziekliefhebbers. Een must voor wie jazz wil spelen, een feest voor het oor van elke luisteraar. 

 

How to survive a jam session crash course - door Kurt Schwab (zondag 16:45u) 

- gratis, reserveren gewenst 

Een inwijding in het sessie-spelen voor alle instrumentalisten & zangers. Aan de hand van een eenvoudig akkoordenschema als basis voor de begeleiding en solo's, en met hulp van een swingende ritmesectie. Leer de do's en don'ts van jam sessies in de praktijk van ervaren bandleider en saxofonist-met-harpkennis Kurt Schwab. 

 

 

Specials 

 

Masterclass - Sivan Magen (zaterdag 11:30u & zondag 14:00u) 

- direct boeken zaterdag 

- direct boeken zondag 

Speciaal in het kader van de Open Harpdag, voor klassieke pedaalharpisten. Een zeldzame kans om een masterclass te krijgen van de briljante Israelische harpist Sivan Magen. Er zijn slechts 10 lessen van 15 minuten beschikbaar, 5 op zaterdag en 5 op zondag, dus boek zodra je kan en klim in de snaren om voor te bereiden. Deelnemers worden verwacht de volledige masterclass van 75 minuten bij te wonen. Luisteraars zijn welkom. 

 

Sound Design Laboratory - met Arnaud Roy (aka FlyByNo) & Ben Creighton Griffiths (zaterdag- & zondagmiddag) 

- inloop voor allen, reserveren n.v.t. 

Arnaud Roy (aka FlyByNo) and Ben Creighton Griffiths are two adventurous harpists continually working on creating new sounds and extended possibilities on the harp, with the use of electronics and intricate production tools. They will be geeking and tweaking with harps and lots of effects and other electronics in an exciting space in TivoliVredenburg during the festival. Enjoy their music and inventiveness as you pass by, hold still, or come in to explore and chat with them. Don't be shy, they will love sharing their expertise with you.  

 

Park's Pink Panther - door Park Stickney (zaterdag 14:00u) 

- direct boeken 

Al genoemd in de Jazz Route, maar leuk voor zoveel verschillende muziekliefhebbers, dat we 'm hier nog eens als Special vermelden. 

Park Stickney leert je op zijn humorvolle en geniale wijze je eigen versie van het Pink Panther thema te spelen, op je eigen niveau. Met natuurlijk handen (of voeten) vol slides! 

 

Body Percussion (zaterdag 15:45u) 

- gratis, reserveren gewenst 

De Indonesische Saman, Ethiopische Armpit Muziek, de Palmas in Flamenco, de Hambone, een Afrikaans-Amerikaanse plantage dans uit de VS, al deze volkstradities in muziek gebruikenk body percussion. En nu gaan wij stampen, kletsen (op de dijen), klappen en knippen (met de vingers) met het enige instrument dat elke student bezit. Je lichaam geeft je een directe ervaring van muzikale elementen, zoals puls, ritme en metrum, en helpt je ritmische vaardigheden te internaliseren. Ontdek hoe je met jouw 'body' de meest betoverende ritmes maakt die je kan bedenken! 

 

 

 

shopping cart

items

total

 

check out